Proceduri de lucru esentiale pentru agentii de securitate

Agentul de securitate reprezinta o persoana care este angajata de obicei de catre o organizatie privata pentru a monitoriza locatia unei afaceri, a unei case private sau a unei institutii comerciale. Pentru a realiza corect monitorizarea locatiei, se bazeaza pe anumite proceduri de lucru de securitate. Agentii pastreaza siguranta si integritatea obiectivului, mentin ordinea, protejeaza rezidentii, angajatii si vizitatorii unitatii respective.

Prevenirea

Procedura de lucru principala privind sarcinile oricarui agent de securitate este prevenirea incidentelor. Agentii de paza si securitate isi petrec o mare parte din schimbul lor asigurandu-se ca pachetele ilegale sau persoanele straine nu sunt permise in locatia respectiva fara autorizatia corespunzatoare. Agentii de securitate respecta toate protocoalele stabilite pentru a verifica vizitatorii, pentru a primi pachete si pentru a verifica identitatile, dupa caz. Un agent de paza poate sta intr-un singur loc din acel obiectiv (de exemplu la intrare) sau poate fi nevoit sa faca ture planificate pentru a verifica perimetrul proprietatii, atat in ​​exterior, cat si in interiorul obiectivului. Prevenirea include, ca si procedura de lucru a agentilor de securitate, protejarea intrarilor in cladire a angajatilor dupa terminarea orelor de lucru, verificarea functionarii echipamentelor de securitate ale obiectivului.

Observarea si raportarea – a doua etapa din proceduri de lucru de securitate

O linie directoare a procedurilor de lucru pentru majoritatea companiilor de paza si securitate impun ca un agent de paza sa observe si sa raporteze orice eveniment deosebit, intamplat pe parcursul schimbului sau. Un agent de paza trebuie sa pastreze un jurnal al evenimentelor zilnice si sa faca rapoarte de incidente corespunzatoare, care sa ofere o evidenta detaliata a activitatilor zilnice in interiorul si in jurul obiectivului.

Inregistrarile observatiilor ar trebui sa includa data, ora, locul si descrierea tuturor vizitatorilor, a intrarilor, iesirilor si a altor evenimente. Rapoartele zilnice notate in jurnal impun adesea agentului de securitate sa inregistreze orele la care efectueaza turele planificate in timpul schimbului sau, precum si constatarile fiecarei inspectii de securitate.

Comunicarea cu fortele de ordine

Unele companii de securitate ofera armament si instruire in lupta agentilor de securitate ce trebuie sa poarte o arma de foc, deoarece se afla intr-un obiectiv cu risc ridicat de pericol, cum ar fi o cladirea unei banci. Dar majoritatea agentilor de securitate care lucreaza in interiorul cladirilor de birouri si al magazinelor nu sunt inarmati. Deoarece majoritatea agentilor de securitate nu sunt instruiti ca si ofiteri de aplicare efectiva a legii, companiile care furnizeaza servicii de securitate isi instruiesc adesea gardienii sa urmeze o procedura de lucru ce presupune contactarea imediata a organelor de politie sau jandarmerie in caz de furt, jaf sau agresiune. In majoritatea cazurilor, nu este de asteptat ca un agent de securitate sa retina un criminal periculos sau sa faca dreptate de unul singur.

In concluzie, desi aceste proceduri de lucru de securitate pot diferi in functie de particularitatile unui anumit obiectiv, de liniile directoare ale companiei de paza, exista reguli de baza care tind sa fie universale.

Expert Risc – evaluare de risc profesionala la securitate fizica

Vezi care este legatura dintre pandemia Covid si cresterea infractiunilor

Call Now Button